Herken jij valse berichten op tijd?

Op 2 oktober 2017 lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid in het kader van de European Cyber Security Month. Deze keer gaan ze de strijd aan tegen phishing. Maar liefst 9% van de Belgische internetgebruikers verloor immers al eens geld door internetfraude waaronder phishing (Eurostat 2015).

Herken valse berichten 

“Met deze campagne willen we alle internetgebruikers wapenen tegen phishing: zowel de professionele als de occasionele gebruikers, de gamers, fervente gebruikers van sociale media”, aldus Miguel de Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België.

Na deze campagne herkent iedereen een vals bericht, en weet wat te doen: weg ermee, verwijderen dat bericht.  De Bruycker: “Maar we gaan nog een stapje verder.  Samen met alle internetgebruikers willen we de strijd aangaan tegen phishing.  We vragen iedereen om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze vervolgens te wissen.  Het CCB zal de links en bijlages automatisch scannen met geavanceerde anti-virustechnologie.  Gevaarlijke links komen op een zwarte lijst en worden geblokkeerd door de voornaamste webbrowsers. De technische gegevens over virussen maken we beschikbaar voor antivirusbedrijven. Zo maken we van het internet weer een veiligere plek.“

Campagnemateriaal

Om de campagne te ondersteunen stellen ze gratis materiaal (filmpjes, afdrukbare posters en online visuals)  ter beschikking.  Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition: “Ook binnen het bedrijfsleven vormt phishing nog steeds een groot probleem. Daarom raad ik organisaties aan zeker gebruik te maken van deze gratis materialen om hun medewerkers, klanten en professionele contacten te wapenen tegen phishing.”

Doe de test: hoe phishingproof ben jij?

Bij de campagne hoort ook een test.  Aan de hand van realistische voorbeelden, kan je zelf nagaan of je valse berichten van echte berichten kan onderscheiden, en leren op welke manier je ze kan herkennen. Doe de phishingtest.

Nog Vragen?

Contacteer ons!

 

Bron : safeonweb.be