Nieuwe Android Versie 8.0 "Oreo"

Android 8.0 Oreo is de nieuwste versie die wordt uitgebracht door Google. Dat wil zeggen dat we veel nieuwe functies gaan zien de komende periode. Er zijn, zoals je zou verwachten, veel nieuwe functies toegevoegd.

Sneller opstarten en snellere apps

De opstarttijd van het besturingssysteem is drastisch verkort in Android Oreo. Volgens Google zouden smartphones die draaien op deze nieuwe Android-versie maar liefst twee keer sneller op moeten starten, door allerlei optimalisaties in het besturingssysteem.

Dezelfde optimalisaties moeten er volgens Google ook voor zorgen dat apps een stuk sneller draaien, zonder dat ontwikkelaars hun apps daarvoor aan hoeven te passen.

Achtergrondprocessen beperken

Net als Android Nougat ligt bij Android Oreo de focus op accuduur en dan vooral het verbeteren van de accuduur door middel van optimalisaties. Bij Android Nougat werd dit al gedaan door te beperken wat apps op de achtergrond kunnen doen en in Android Oreo worden deze beperkingen uitgebreid.

Volgens Google wordt het door de veranderingen voor ontwikkelaars eenvoudiger om het accugebruik van hun apps te beperken zonder dat de apps daardoor minder goed werken. In het verleden hebben we vaker gezien dat ontwikkelaars laks zijn bij het implementeren van accubesparende functies, maar in Android Oreo worden apps afgekapt die zich niet houden aan de regels.

Meerdere schermen

Vanaf Android Oreo is er ook ondersteuning voor meerdere schermen aanwezig in Android. Wanneer een apparaat op Android Oreo draait en er zijn meerdere schermen beschikbaar, kunnen apps verplaats worden van de ene naar de andere monitor.

Om verplaatsbaar te zijn, moeten apps wel ondersteuning bieden voor multi-window, een functie die nieuw is in Android 7.0 Nougat en die het mogelijk maakt om meerdere apps naast elkaar te draaien.

Automatisch invoegen gegevens

Android Oreo krijgt standaard ondersteuning voor het automatisch invoegen van gegevens, bijvoorbeeld bij het inloggen in een app. Veel wachtwoordmanagers gebruiken dit soort functionaliteit om het inloggen met moeilijk te onthouden wachtwoorden eenvoudiger te maken.

Gebruikers kunnen in Android Oreo een 'auto-invul' (autofill) app kiezen, net zoals ze een toetsenbord-app kiezen. Deze applicatie slaat dan data van de gebruiker op, zoals adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Notification Dots

De vernieuwde notificaties en icoontjes komen samen in een nieuwe functie, namelijk Notification Dots. Wanneer er bijvoorbeeld ongelezen berichten zijn in een messenger-app of ongeopend e-mails in Gmail, zul je een soort ronde badge op het app-icoontje zien.

Volgens Google zijn Notification Dots een handige manier om te laten zien wanneer er iets gaande is in jouw app. Deze nieuwe functie van Android Oreo werkt zonder aanpassingen van ontwikkelaars, omdat deze gebruik maakt van het bestaande notificatiesysteem. Wanneer je lang drukt op een notificatie met notification dot, zal de bijbehorende notificatie weergegeven worden boven het icoontje.
Picture-in-picture en toetsenbordnavigatie

Een andere nieuwe functie binnen Android Oreo is de picture-in-picture-modus, ook wel PIP genoemd. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld een YouTube-video kunt blijven bekijken terwijl je andere apps opent zoals een chatgesprek. De video zal dan in een vrij te verschuiven venster komen te staan. Hiermee komt een veelgevraagde functie naar Android. Dit is niet alleen met video-apps te gebruiken, maar met elke app waarbij de ontwikkelaar hier ondersteuning voor heeft toegevoegd.

Het toetsenbord, of in ieder geval de mogelijkheden voor ontwikkelaars, zijn verder uitgebreid in Android Oreo. Zo wordt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om ondersteuning toe te voegen om bijvoorbeeld te navigeren met pijltjes- en tab-toetsen. Dit geldt vooral voor Chromebooks en andere apparaten die draaien op ChromeOS. Het is inmiddels mogelijk om hier Android-apps op te draaien.

Android 8.0 Oreo downloaden en installeren

Traditiegetrouw worden de Pixel- en de Nexus-devices als eerste door Google van een update voorzien. Ook deze keer is dat het geval, Android 8.0 Oreo is beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X en de Nexus Player.

Het installeren van de nieuwste Androidversie gaat via een zogenaamde Over The Air (OTA) update. Het kan echter even duren voordat deze voor iedereen beschikbaar is omdat er een gefaseerde uitrol plaatsvindt. Dit betekent dat de update eerst 'getest' wordt op een bepaald percentage van de toestellen, alvorens deze breder beschikbaar gemaakt wordt. Wanneer je hebt deelgenomen aan het bètaprogramma van Android 8.0, dan kun je vandaag de Over The Air-update ook verwachten.

Voor de ongeduldigen onder ons zijn er twee opties. De eerste is het flashen van een factory image. Hierbij gaat de data op je toestel wel verloren. Deze factory images zijn hier voor Pixel- en Nexustoestellen te vinden. De tweede optie is het handmatig installeren van het updatebestand. Deze bestanden kun je hier vinden. Instructies voor het handmatig installeren of flashen vind je in deze gids.

En mijn toestel dan?

Android 8.0 Oreo is als het goed is al in handen van diverse fabrikanten. Zij zullen deze nieuwe Androidversie geschikt moeten maken voor hun toestellen en dus zorgen dat alles goed werkt. Daarna is het de beurt aan de providers. Ook zij moeten de updates in verschillende landen goedkeuren, voordat ze naar de eindgebruikers kunnen. Daarna zullen de updates pas naar deze smartphones uitgerold kunnen worden.