Nieuws

Opgelet, laad uw apparaat niet zomaar op aan een publiek USB laadpunt

Laadpunt

Je bent op de luchthaven en hebt nauwelijks nog batterij over? Dan is het erg verleidelijk om je smartphone wat extra batterij te geven met een USB-lader in de buurt. Maar een heel goed idee is dat niet. Voor cybercriminelen is het een koud kunstje om via een USB-poort je smartphone met allerlei ellende te bestoken.

Een openbare USB-poort gebruiken is zoals een tandenborstel vinden aan de kant van de weg en die in je mond steken. Je hebt er geen flauw benul van waar het ding overal geweest is. En vergeet niet dat een USB-poort gegevens kan doorsturen. We raden daarom aan om een draagbare powerbank of gewoon je eigen oplader en een stopcontact te gebruiken op de luchthaven.

Wie toch liever de beschikbare USB-poorten uittest, kan best eerst een investering van enkele euro’s doen en zich een zogenaamde Juice-Jack Defender aanschaffen. Dat is een tussenstuk dat je aan het einde van je oplaadkabel plaatst. Het blokkeert alle inkomende data en laat enkel stroom door.

De bezorgdheid voor de veiligheid van openbare USB-laadstations komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Uit onderzoek van IBM Security blijkt dat meer en meer Amerikaanse hackers zich focussen op reizigers. De sector van het passagiersvervoer staat inmiddels al op de tweede plaats op de lijst van de meest aangevallen bedrijfstakken. In 2017 was dat nog de tiende plek.

We raden ook aan om ver weg te blijven van achtergelaten technologische accessoires. Als voorbeeld geeft hij de bekende witte oplaadkabels van Apple. Iemand met slechte bedoelingen zal niet zomaar een laadstation uit elkaar halen, maar eerder een oplaadkabel met een extra chip met malware opzettelijk laten rondslingeren.. Als je dan die kabel gebruikt om je iPhone op te laden, geef je de hacker zomaar toegang tot je computer.