Verdachte email ontvangen?

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid roept alle internetgebruikers op om verdachte e-mails, zogenaamde phishingmails, door te sturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens te wissen. Het CCB zal de mails automatisch onderzoeken en desnoods maatregelen nemen om andere mensen ertegen te beschermen.

Uit Eurostat-cijfers van 2015 blijkt dat 9 procent van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee zit België een stuk boven het Europese gemiddelde van 2 procent. Reden voor het Centrum voor Cybersecurity om prioriteit te geven aan het fenomeen.

Doorsturen
Vooraleer op de deleteknop te drukken, is het wel een goed idee om de mail door te sturen naar het CCB via het adres verdacht@safeonweb.be. De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem. Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers. Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.

Alert zijn
Wees dus alert wanneer u e-mails ontvangt die verdacht lijken. U kan letten op spelfouten, ongewone zinsconstructies en het e-mailadres van de afzender. Ga vooral niet in op de e-mails. Links openen, bijlagen bekijken of software downloaden uit zo’n phishingbericht kan gevaarlijk zijn.

Twijfel je aan de authenticiteit van een e-mail of heb je nog vragen? Contacteer ons dan gerust via support@disprimo.be of 03 451 52 53.

Herken valse e-mails: https://www.safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen

Voorbeeld phishingmail:

From: Gunter Claeys <o.1.3o@yandex.com>
Sent: donderdag 14 februari 2019 10:13
To: Jasmine Waumans - Disprimo <jas****@dispr***.be>
Subject: [Suspected Spoof] [Suspected Spoof] Re: Factuur

Hallo Jasmine

We moeten zo snel mogelijk een internationale overschrijving doen. Kun je het nu doen? Laat het me weten zodat ik kan meteen de bank informatie te verzenden.

Mvg
Gunter