Nieuws

Wat te doen bij een cyberaanval?

Wat te doen bij een cyberaanval?

Steeds meer kmo’s worden slachtoffer van een cyberaanval. En dat is geen toeval. Cybercriminelen weten dat bedrijfsdata flink wat waard zijn. Bovendien wordt cybercriminaliteit alsmaar geavanceerder, waardoor ondernemingen voortdurend hun securitylevels moeten opkrikken. Maar wat doe je nu best wanneer je organisatie te maken krijgt met een cyberaanval? In dit artikel gaan we dieper in op het begrip en lichten we toe hoe we precies te werk gaan. 

Wat is een cyberaanval?

Een cyberaanval is een poging tot inbraak in een IT-systeem. Het doel is daarbij meestal om gevoelige data te stelen of het bedrijfsnetwerk te verstoren. Er bestaan verschillende soorten cyberaanvallen. De meest voorkomende zijn: malware (schadelijke software), phishing (internetfraude) en een DDoS-aanval (overbelasting van servers en netwerken). De technieken die hierachter schuilgaan, zijn vaak erg geslepen en gericht op het misleiden van de gebruiker. Denk aan het downloaden van gratis software die malware bevat of geloofwaardige phishingmails in naam van je bank.

Hoe pakken we een cyberaanval aan?

Stel: je medewerker ontvangt een phishingmail van “een collega” en klikt nietsvermoedend een geïnfecteerd bestand open. Je werknemer voelt meteen aan dat er iets niet pluis is en contacteert onze IT-helpdesk. In dat geval hanteren we de volgende procedure:

  1. Detecteren: onze IT-support-engineer schakelt TeamViewer in en controleert veilig vanop afstand van wie de mail afkomstig is.
  2. Isoleren: blijkt de afzender geen collega te zijn? Dan isoleren we meteen het geïnfecteerde toestel om te voorkomen dat IT-materiaal van andere medewerkers wordt aangetast.
  3. Blokkeren: onze IT-specialisten melden je medewerker af op alle actieve sessies, veranderen de wachtwoorden en blokkeren de hacker uit je IT-systeem.
  4. Relanceren: zodra we zeker zijn dat het toestel en netwerk 100 % virusvrij zijn, zorgen we dat je medewerker weer zo snel mogelijk aan de slag kan.
  5. Analyseren: we onderzoeken hoe de cyberaanval precies tot stand kwam en nemen de nodige maatregelen om nieuwe pogingen te voorkomen.

Meer weten over onze werkwijze? Contacteer ons voor meer info.

Hoe cyberaanvallen voorkomen? 

Om je organisatie doeltreffend te beschermen tegen cyberaanvallen, is een waterdichte netwerk-, data- en pc-beveiliging onontbeerlijk. Via een grondige beveiligingsaudit brengen we de zwakke schakels van je IT-omgeving in kaart en zorgen we voor een IT-security op maat. Enkele must-haves voor iedere kmo zijn een firewall, antivirussoftware en een back-upsysteem. Maar ook IT-trainingen zijn belangrijk om je team op een veilige en efficiënte manier met je IT-infrastructuur te laten (thuis)werken. Zo kan iedereen in je onderneming bijdragen in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Je IT-security onder de loep laten nemen door onze cyberexpert? Plan een beveiligingsaudit in.

 

 

Neem contact met ons op